Geen foto

Rotstekeningen waren prehistorische Facebook

Soortgelijke rotstekeningen. Bron - JelleS Onlangs ontdekten experts van de Universiteit Cambridge dat eerder aangetroffen eeuwenoude muurschilderingen een tijdlijn vormen. De prehistorische kunst in Zweden en Rusland geeft trends weer en dingen die de makers van de kunst bevielen, net als bij het hedendaagse Facebook.

Archeoloog Mark Sapwell bestudeerde de muurtekeningen en kwam er achter dat de kunst uit de bronstijd twee ‘tijdlijnen’ vormde. Deze bestaan ieder uit minstens 2.500 afbeeldingen van onder meer dieren, mensen, jachttaferelen, schepen en  zelfs mythes als minotaurussen en zeemeerminnen. De tekenreeksen werden gedurende duizenden jaren gemaakt om te communiceren met andere stammen en generaties . Middels deze afbeeldingen deelden de mensen gedachten en emoties en toonden ze hun waardering voor andere beeltenissen.

“Zoals een Facebook-status reacties oproept, zo lokten de tekeningen toevoegingen uit,” aldus Sapwell. Met behulp van de nieuwste technologieën heeft hij aan kunnen tonen dat de kunst een voorstelling is van jaren van ontwikkelingen. Met deze analytische software kan hij de verschillende types en tijden waarin ze gecreëerd zijn onderscheiden.

“In de bronstijd reisde men voornamelijk per boot of kano. De rotstekeningen zijn dichtbij stroomversnellingen en watervallen aangetroffen. Plaatsen waar men normaal gesproken het water verliet en te voet verder ging met hun kano. Hier liet men tijdens hun reis de tekeningen achter als een soort artistieke tolbetaling,” aldus Sapwell. “Er is klaarblijkelijk iets bijzonders aan deze plaatsen. Vermoedelijk kwamen mensen hier omdat zij wisten dat hun voorouders hier ook waren geweest. Net als tegenwoordig, wilden mensen zich verbonden voelen met elkaar. Dit was voor de prehistorische mens de manier om hun persoonlijkheden te tonen, voordat het schrift werd uitgevonden.”

Bronnen: Cambridge News en Scientias

Meer lezen