Romeins-Syrische mozaïekvloer gevonden in Turkije

Archeologen van de Universiteit van Münster hebben een mozaïekvloer gevonden in de oude Romeinse stad Doliche, in Turkije. Ook is een beeldje van een hert gevonden.

Mozaïekvloer

De mozaïekvloer die gevonden is, is zo’n 100 m² groot en is volgens dr. Michael Blömer bijzonder vanwege de afmeting het strakke geometrische ontwerp. De functie van het gebouwencomplex waarin de vloer gevonden is, is nog niet bekend.

Een beeldje van een hert

Naast de mozaïekvloer is door het team van archeologen ook een beeldje van een hert gevonden. Het beeldje stamt vermoedelijk uit 1000 v. Chr. en is gevonden op de berg Dülük Baba Tepesi, bij of in de tempel van Jupiter Dolichenus – één van de belangrijkste goden uit de Romeinse IJzertijd. Jupiter Dolichenus wordt altijd afgebeeld staand op de rug van een stier.

Een onrustig onderzoeksgebied

De Romeinse stad Doliche, waar het mozaïek gevonden is, ligt vandaag de dag aan de rand van de Turkse stad Gaziantep, in het zuidoosten van Turkije. Volgens professor dr. Engelbert Winter van de Universiteit van Münster is de stad één van de weinige plaatsen waar Syrische stadscultuur uit de Hellenistische-Romeinse tijd nog bestudeerd kan worden, omdat veel van dit soort steden vanwege het oorlogsgeweld niet bereikbaar zijn of verwoest zijn.

Bronnen

www.ibtimes.co.uk

www.uni-muenster.de

www.archaeology.org

www.britannica.com

phys.org

Afbeelding

Wikimedia Commons, 'Vienna ( Austria ). Kunsthistorisches Museum: Iupiter Dolichenus hoard ( 2nd/3rd century AD ) from Mauer an der Url - Pair of statues showing Iupiter Dolichenus standing on a bull and Iuno Regina standing on a hind.', Wolfgang Sauber

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's