Geen foto

Romeins reliëf gevonden met nog onbekende god

De vruchtbaarheidsgod DaganDuitse archeologen hebben dichtbij de oude stad Doliche in Zuidoost Turkije een uniek Romeins reliëf gevonden met daarop een nog niet eerder ontdekt figuur. Het reliëf werd gevonden op een anderhalf meter hoog basaltblok en stelt volgens de leidinggevende van de opgraving prof. dr. Engelbert Winter een vruchtbaarheidsgod voor.

Oud heiligdom

De vondst werd gedaan op opgravingen bij een middeleeuws klooster dat in 2010 werd ontdekt en  onderdeel is van een nog veel ouder tempelcomplex. Ontdekkingen bij deze opgraving lopen dan ook uiteen van de vroege ijzertijd tot het begin van het christendom. Archeologen gaan er vanuit dat het reliëf ergens rond 1000 v.Chr. is vervaardigd.  Deze is sindsdien dus altijd onderdeel geweest van het heiligdom en latere klooster.

Nieuwe inzichten

Het reliëf brengt nieuwe inzichten over het geloof van de Romeinen en voortbestaan van oudere oosterse religies, de tempel waar het reliëf onderdeel van uitmaakte was immers niet gebouwd voor de onbekende god, maar voor Jupiter Dolichenus. Deze god was vooral in de 2e eeuw n.Chr. belangrijk. Om de vraag te beantwoorden waarom de vruchtbaarheidsgod zo lang mee kon, is volgens de archeologen echter meer onderzoek nodig.

Bezoekerscentrum

Op dit moment wordt er gewerkt aan een bezoekerscentrum dat de tempel- en kloosterruïnes toegankelijk moet maken voor een groter publiek. Met behulp van speciale doorschijnende afdekvellen probeert men hierbij de monumenten zo te beschermen dat ze tegelijkertijd zichtbaar zullen blijven voor belangstellenden en bewaard kunnen worden voor komende generaties.

Bron: www.sciencedaily.com

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's