Geen foto

Romeins altaar gevonden in Maryport

In Engeland is een geheel intact Romeins altaar ontdekt. Tijdens opgravingen op de Maryport opgravingsite in het Engelse graafschap Cumbria is een intact Romeins altaar blootgelegd. Het is het eerste complete altaar dat sinds 1870 in Engeland is opgegraven. Het altaar lag al ruim 1.600 jaar begraven.

De vondst werd gedaan door John Murray, een 68-jarige vrijwilliger bij de opgravingen die een paar jaar eerder een schat aan Romeinse munten had gevonden. “Er lag veel gesteente en ik zag een stuk met een streep erop,” aldus Wilmott. “Ik dacht dat het onderdeel van iets was.”

Murray riep projectleider Tony Wilmott erbij en de twee begonnen samen het altaar uit te graven. Het voorwerp lag omver, waardoor de toewijding aan Jupiter Optimus Maximus goed bewaard is gebleven. Er staat tevens een inscriptie op het altaar ten behoeve van Titus Attius Tutor, aanvoerder van de Eerste Cohort van Baetasian, die vanuit Nederland naar Maryport is gerezen.

Volgens professor Ian Haynes van de universiteit van Newcastle bevestigt de vondst de theorie dat de altaren hun nut verloren en door de Romeinen werden gebruikt als bouwstenen. Het altaar lag namelijk begraven tussen talloze andere bouwstenen. Men dacht aanvankelijk dat de altaren ritueel werden begraven.

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's