Geen foto

Romeins Aardenburg: oude opgravingen, nieuwe resultaten

Opgraving in Aardenburg in 1975 van Weide De Smet.Op vrijdag 25 oktober 2013 worden in Aardenburg de resultaten van nieuw uitgevoerd onderzoek naar Romeins Aardenburg officieel gepresenteerd met de aanbieding van twee publicaties: een wetenschappelijk rapport en een publieksboek. De eerste besloten presentatie vindt plaats op basisschool Vorsterman van Oyen in Aardenburg: voor de bouw van deze school werd in 1976 namelijk een opgraving uitgevoerd, waarin belangrijke Romeinse sporen werden ontdekt.

Romeins verleden van Aardenburg

In Aardenburg zijn tussen 1955 en 1988 vele Romeinse resten aan het licht gekomen bij opgravingen van de toenmalige Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB), vooral onder leiding van ir. J.A. Trimpe Burger, de eerste provinciale archeoloog van Zeeland. Maar tot een volledige uitwerking en publicatie van de onderzoeksgegevens was het sinds 1988 niet gekomen.

Onderzoek naar opgegraven sporen

In 2010 kon gestart worden met een eerste integrale uitwerking van de opgegraven sporen. Het project met de titel ‘Romeins Aardenburg: castellum of versterkte stad?’ kon plaatsvinden binnen het programma Odyssee van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Odyssee is een nationaal programma voor het uitwerken van belangrijk achterstallig archeologisch onderzoek. Het project is gefinancierd met een belangrijke bijdrage van de Provincie Zeeland (uit de Provinciale Onderzoeksagenda Archeologie Zeeland, POAZ) en bijdragen van NWO en de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ).

Onderzoeksresultaten bekend

Reconstructietekening van vestingmuur met poortgebouw en gracht van Aardenburg.Het onderzoek naar de sporen en vondsten is uitgevoerd door de SCEZ en Hazenberg Archeologie (Leiden). In het in 2013 afgesloten onderzoek is nu aangetoond dat het centrale deel van Romeins Aardenburg de resten herbergt van tenminste twee militaire versterkingen, castella. De verdedigingswerken daarvan bestonden uit een aarden wal, een muur met torens en een poortgebouw en grachten. Binnen het fort stonden een hoofdgebouw, soldatenbarakken, een klein heiligdom en andere gebouwen. Erbuiten lag een woongebied (vicus) met een badgebouw, een ‘industriegebied’, een begraafplaats, wegen en vermoedelijk een haven.

Openbaar avondprogramma 25 oktober 2013

Naast de besloten boekpresentatie ’s middags is er voor alle belangstellenden een avondprogramma in het Dorpshuis aan de Westmolenstraat waarbij drs. Robert van Dierendonck (SCEZ) een presentatie zal geven onder de titel ‘De Romeinen komen naar Aardenburg’. Na de pauze zal de nieuw opgerichte Stichting Archeologisch Museum Zeeland een toelichting geven op het museumconcept en de stand van zaken voor de verplaatsing van het archeologisch museum naar het voormalige stadhuis aan de Markt. Na afloop (circa 21.15 uur) kan nog een bezoek worden gebracht aan het Gemeentelijk Archeologisch Museum aan de Marktstraat dat bij gelegenheid van de ‘museumnacht’ die avond geopend zal zijn. Daar kan ook het wetenschappelijk rapport en/of het publieksboek worden aangeschaft. Aanvang van het openbaar avondprogramma is 19.15 uur. De toegang is vrij.

Avondprogramma 19.15-21.15 uur

Locatie: Dorpshuis, Westmolenstraat 2, 4527 BJ Aardenburg

  • 19.15 uur Zaal open
  • 19.30 uur ‘De Romeinen komen in Aardenburg’ Presentatie resultaten Odyssee-project Romeins Aardenburg door drs. Robert van Dierendonck (SCEZ).
  • 20.30 uur  Pauze
  • 20.45 uur Toelichting Museumconcept en stand van zaken verplaatsing archeologisch museum naar voormalig stadhuis.
  • 21.15 uur Mogelijkheid tot bezoek aan archeologisch museum aan de Marktstraat.

Programma bijwonen

De toegang tot het avondprogramma is vrij. Een voorafgaand berichtje van uw komst wordt op prijs gesteld: info@museumaardenburg.eu.

Meer lezen
Landen
Thema's