Romeinen en archeologen in het kinderfort

Zondag 19 april 2015 was het Kinderfort weer een groot succes op Fort Vechten. Een dag waarop het fort het domein is van kinderen. Dit jaar was een deel van het Kinderfort het terrein van archeologen en van Romeinse soldaten uit de 4e eeuw n.Chr. Niet alleen gaven de Romeinse soldaten demonstraties aan het publiek, maar je kon ook, door te graven naar scherven en onderzoek te doen, in de huid kruipen van een echte archeoloog.

Kinderactiviteiten op het Kinderfort

Voor kinderen was er genoeg te beleven op het Kinderfort. Dit jaar konden ze meedoen met buitenactiviteiten zoals lasergamen, abseilen, roetsj en allerlei andere spelletjes. Natuurlijk kwam de Fortsoldaat Backx verhalen vertellen en liet hij zien waar de vleermuizen hun winterslaap houden. Zodoende kwamen kinderen niet alleen meer over het fort te weten maar ook over de natuur.

Romeinse geschiedenis op fort Vechten

Waar men zich ook op Fort Vechten bevindt, de Romeinse tijd is nooit ver weg. Ruim 2000 jaar geleden lag hier het Romeinse Fort Fectio, waar legionairs uit Thracië, Macedonië en Spanje in verschillende tijdsperiodes gelegerd waren.
Tijdens het kinderfort waren ze weer even terug. Bij de ingang was een klein kampement opgesteld met Romeinse soldaten van de re-enactment groep Fectio die vertelden over hun uitrusting en wapendemonstraties gaven voor een groot publiek.

Niet ver van het Romeinse kamp konden de kinderen, gewapend met borstel en troffel, graven naar de Romeinse tijd. Bij het graven werden ze begeleid door een van de archeologen. De archeologen konden helpen bij het onderzoeken van de vondsten. Zo konden de kinderen ontrafelen wat ze hadden gevonden door vragen te stellen als: hoe voelt het materiaal? Waarvan is het gemaakt ? En wat voor soort fragment is dit? Zo ontrafelden veel kinderen het mysterie van hun vondst en kregen ze een heus inkijkje in het dagelijks leven van een archeoloog.

Volgend jaar zal er weer een Kinderfort zijn, houd daarom de site en facebookpagina 'Kinderfort' in de gaten.

Organisatie Fort Vechten
afbeelding A. v.d. Bunt

Meer lezen
Landen
Thema's