Geen foto

Resten Wouwse Poort gevonden nabij V&D Bergen op Zoom

De gevonden resten van de muren behoren toe aan de Wouwse Poort.Maandagochtend zijn de overblijfselen van een voormalige stadspoort gevonden in Bergen op Zoom. De archeologen bevestigen dat het de Wouwse Poort betreft, die rond 1330 werd gebouwd. De vondst werd gedaan in de Stationsstraat, naast de V&D.

De vondst betreft enkele muurtjes die een zogeheten voorpoort vormen. Volgens stadsarcheoloog Marco Vermunt zit de hoofdpoort nog ergens in de grond. Deze wordt naar verwachting later in de week opgegraven. Bergen op Zoom had in de middeleeuwen vijf stadspoorten. Tussen die poorten bevond zich de stadsmuur.

Van de vijf poorten is er nog één over: de ‘Gevangenpoort’. Deze is gebouwd rond 1333 en is vergelijkbaar met de oude Wouwse Poort, volgens de gemeente. De Gevangenpoort is tevens het oudste gebouw van de stad.

De archeologen wisten dat de Wouwse Poort, of onderdelen ervan, nog in de grond zat. Er zijn door de jaren heen namelijk meerdere delen van de poorten blootgelegd. Alleen de Steenbergse Poort is nooit gevonden. Ook vonden de archeologen stukken ijzer en onderdelen van middeleeuwse bestrating uit de 14e en 15e eeuw. De opgraving werd gedaan omdat er aan de Stationsstraat gewerkt wordt. Deze werkzaamheden lopen geen vertraging op door de vondst.

Bron: Omroep Brabant

Meer lezen
Tijdvakken
Landen