Razendsnel stoomschip van de Confederatie gevonden

In de Verenigde Staten worden nog altijd artefacten gevonden uit de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865). Archeologen hebben de laatste tijd hun aandacht gevestigd op het blootleggen van de artefacten die op de zeebodem moeten liggen. Dit leidde tot de vondst van de Agnes E. Fry, een boot van de confederatie (het Zuiden) die zij inzette om de blokkade van de Union (het Noorden) te omzeilen.

Zoektocht op zee

De archeologen die op zoek gingen naar overblijfselen uit de burgeroorlog maakten gebruik van een sonar en een magnetometer, die verstoringen in de magnetische velden van de aarde kan waarnemen. Deze worden bijvoorbeeld veroorzaakt door de ijzeren romp van een schip. Met behulp van deze methode stuitten zij op een schip van 68,5 meter. Dit schip miste zowel de motor als het scheprad. Een scheprad werd aangedreven door de motor en liet op die wijze het schip door het water bewegen. Deze feiten bij elkaar genomen wezen uitdrukkelijk naar de vermiste Agnes E. Fry.

Sluipend schip in de nacht

De kleine en snelle Agnes E. Fry was een zogenaamde blockade runner. Het Noorden had een enorme overmacht op zee en wilde met een omsingeling van de haven Wilmington in North Carolina ervoor zorgen dat het Zuiden geen voedsel of wapen voorraden over zee kon verkrijgen.

De motor en het rad, die vermoedelijk werden ‘gered’ toen het schip strandde, waren onderdeel van de speciale uitrusting van de blockade runners. De motoren werkten op dure kolen die kleurloze rookwolken produceerden. Het rad was ontworpen om het kletsen van het water zoveel mogelijk te voorkomen. Dit waren de enige voordelen die de Agnes E. Fry had tijdens de gevaarlijke tochten in de nacht. Het schip heeft hetop de lange duur dus niet gered.

Moeilijkheden bij het onderzoek

Veel meer dan dat het schip goed bewaard is gebleven, is nog niet bekend. De archeologen zijn al naar het wrak gedoken, maar kunnen niet zien, maar slechts aanraken. Het water is namelijk zo donker door resten van bomen die langs het water staan dat de duikers volledig in het duister tasten. Een scan van het schip met een andere sonar moet een 3-D-beeld gaan geven. De onderzoekers denken dat het schip weleens een hele lading voorraden bij zich kan dragen, omdat uit het logboek van de ingenieur van het schip blijkt dat de bemanning geen tijd had om alle cargo aan wal te zetten voordat zij vluchtten voor de Union.

De Amerikaanse Burgeroorlog leeft

Uit de vondst van de Agnes E. Fry blijkt eens te meer hoe zeer de Burgeroorlog nog altijd leeft in Amerika. Nadat het bekend werd, boden meerdere partijen onmiddellijk hun hulp aan het team archeologen aan. Het logboek van de ingenieur kwam van een ver familielid en de sonarscan wordt mogelijk gemaakt door de Charlotte Fire Departement.

bronnen:

archeology.com, lost Civil War blockade runner

wired.com, sonar may have turned up long lost Civil War ship

en.wikipedia.org, Confederate States of America

afbeeldingen:

1861 characterized map of Scott's blockade plan, en.wikipedia.org, The library of Congress

The Advance Civil War blockade-runner, en.wikipedia.org, Courtesy of the U.S. Navy Art Collection, Washington

Meer lezen
Tijdvakken