Proefsleuven onderzoek in Monster

Op het terrein van de voormalige camping Molenslag in Monster (ZH) zijn archeologen woensdag opnieuw begonnen met onderzoek. Er worden in totaal zeventien sleuven gegraven om te zien of er nog meer bijzondere vondsten in de grond zitten. Doordat de wind na de ontruiming van de camping vrij spel kreeg in dit gebied, kwam er het een en ander aan scherven en muntjes aan de oppervlakte.

Inventariserend vooronderzoek

In februari van dit jaar werd al, met subsidie van de provincie Zuid-Holland, een zogeheten 'inventariserend vooronderzoek' gehouden. Er werden zes proefsleuven gegraven. Het materiaal dat daaruit te voorschijn kwam bleek archeologisch zeer waardevol. De onderzoekers vonden onder andere een constructie van een boerderij uit de middeleeuwen en een waterput. Het belang van de vondsten was de reden om het onderzoek uit te breiden met zeventien proefsleuven.

Oude boerderij

De start van het vervolgonderzoek vond afgelopen week plaats. Al snel werden er vijf palen gevonden van vermoedelijk een oude boerderij. Uit welke tijd de boerderij komt is nog niet duidelijk. Archeologen konden wel aan de kleur van de grond zien dat het erg oude palen zijn, misschien uit de Romeinse tijd of de Middeleeuwen. Verder onderzoek moet dit nog uitwijzen.

Natuur en archeologisch belang

Het archeologisch onderzoek vindt plaats in verband met natuurherstel van het terrein. Afhankelijk van wat het archeologisch onderzoek oplevert, wordt er een keuze gemaakt hoe ze verder om zullen gaan met het terrein. De plek maakt onderdeel uit van Natura 2000, een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden op het grondgebied van de lidstaten van de Europese Unie.


nl.wikipedia.org/

nl.wikipedia.org/wiki/Monster_

nl.wikipedia.org/wiki/Natura_2000

Meer lezen
Landen