Geen foto

Prehistorische overblijfselen gevonden in Izmir

De archeologen vonden ook olielampen, gemaakt van dierenhuiden.In İzmir, de op twee na grootste stad in Turkije, zijn opgravingen uitgevoerd waarbij vingerafdrukken die stammen uit de Neolithische tijd aan het licht zijn gekomen. De afdrukken zijn daarmee de oudste restanten van menselijke beschaving ooit gevonden in dat deel van Turkije.

De opgravingen vonden plaats in Yeşilova Höyüğü, de eerste nederzetting van prehistorische mensen in het gebied. Volgens onderzoekers zijn de vingerafdrukken afkomstig van vrouwen en kinderen uit die nederzetting.

Het team vond de afdrukken op kleipotten. “Prehistorische mensen maakten de kleipotten met andere, tot nog toe onbekende ingrediënten,” aldus Zafer Derin, hoofd van de opgravingen. “Ze gebruikten ook aarde om de potten te maken, wat ons de vingerafdrukken hebben opgeleverd.” Ook bleek het dat vuur dat potten had beschadigd en dat de mensen na dit vuur waren vertrokken uit het gebied.

Derin gaf aan dat er elk jaar meer informatie in Yeşilova Höyüğü gevonden wordt door opgravingen. Dit jaar zochten ze naar een nieuwe cultuur, wat hen mogelijk gelukt is. Zo hebben ze er tot nu toe gereedschappen gevonden uit de Neolithische era, zowel als olielampen gemaakt van dierenhuiden. “Na deze periode verspreidde het gebruik van olielampen zich,” aldus Derin in een theorie dat de oorsprong van olielampen bij deze mensen ligt.

De gevonden voorwerpen staan volgens Derin klaar om naar een museum gebracht te worden.

Bron: Hürriyet Daily News

Meer lezen
Tijdvakken
Landen