Geen foto

Pot uit bronstijd ontdekt in Veldhoven

In Veldhoven is een pot uit de Bronstijd gevonden. Er is een pot van ruim 3.500 jaar oud gevonden in Veldhoven. Archeologen deden de ontdekking tijdens een proefsleuvenonderzoek in het kader van de aanbouw van een nieuwe school. Het team vermoedde al dat er archeologische resten op de locatie aanwezig waren.

De pot dateert uit een periode tussen 1.800 en 1.500 voor Christus en is volgens de archeologen van opvallend ruw aardewerk gemaakt. Dit suggereert dat de pot opzettelijk is begraven, vermoedelijk als offer. Het is volgens onderzoekers niet te achterhalen wat er in het voorwerp heeft gezeten. De pot lijkt bovendien de enige archeologische vondst te zijn die op de site gedaan is. Zo zijn er geen sporen gevonden van grafheuvels of bewoning uit de bronstijd.

De pot behoort toe aan de zogeheten Hilversumcultuur (1.800 tot 1.200 voor Christus). Kenmerkend voor deze cultuur zijn de tonvormige en dikwandige urnen en potten die doorgaans versierd zijn met vinger- en nagelindrukken op de rand. Er zijn ook dergelijke versieringen te zien op de pot uit Veldhoven, die wordt geconserveerd en vervolgens een plek krijgt in het Provinciaal Depot in Den Bosch.

De Hilversumcultuur is vernoemd naar het aardewerk dat in Hilversum en omgeving, voornamelijk in het zuiden van Nederland, is gevonden. De cultuur werd voornamelijk bekend dankzij de opgravingen in Veldhoven van de grafheuvels van Toterfout in de jaren ’50 (zie foto).

Bron: Historiek
Beeld: A. Ansems via Wikipedia

Meer lezen
Landen