Porseleinen scherven identificeren Chinees oorlogsschip

In de Gele Zee is vorig jaar een oud oorlogsschip ontdekt. Nu is bekend geworden dat het oorlogsschip 121 jaar oud is. Het schip is volgens de China Central Television (CCTV) tijdens de Eerste Chinees-Japanse oorlog gebruikt en gezonken. Een bijzondere ontdekking.

Porseleinen scherven

Inmiddels zijn er onder water meer dan 100 porseleinen fragmenten gevonden sinds het onderzoek naar het schip in augustus. Op porseleinen scherven die gevonden zijn, zijn Chinese tekens te zien die erop wijzen dat het om het ‘Zhiyuan’ schip moet gaan. Dit maakte Zhou Chunshui, teamleider van het archeologisch onderzoek, bekend.

Een Japans oorlogsschip

Het Zhiyuan-schip was één van de vier oorlogsschepen die onderdeel waren van de Beiyang-vloot. Tijdens de Qing Dynastie werden deze schepen door de Japanse marine tijdens de Slag op de Gele Zee verslagen. De kapitein van het schip, Deng Shichang, weigerde volgens historische bronnen het schip te verlaten, ondanks het feit dat het schip in brand stond en aan het zinken was.

De Eerste Chinees-Japanse oorlog

De Eerste Chinees-Japanse oorlog was een oorlog die in 1894 tussen China en Japan uitbrak. Beide landen wilde hegemonie in Korea. Japan was een stuk beter uitgerust en voorbereid dan China, en won deze oorlog in 1895 uiteindelijk. Het Verdrag van Shimonoseki maakte een einde aan de oorlog en markeerde het begin van Japan als wereldmacht.

Bronnen

http://www.britannica.com/event/Sino-Japanese-War-1894-1895

http://english.cri.cn/12394/2015/09/30/4202s898062.htm

http://www.ecns.cn/cns-wire/2015/09-29/183041.shtml

Afbeelding

Wikimedia Commons, ‘Crossing the Yalu at Jiuliancheng’

https://en.wikipedia.org/wiki/File:Crossing_the_Yalu_at_Jiuliancheng.jpg

Meer lezen
Tijdvakken
Landen