Geen foto

Pantheon in Rome waarschijnlijk kolossale zonnewijzer

Het Pantheon in Rome staat al tijden bekend als het best behouden gebouw van zijn tijd, voornamelijk om zijn bijzondere bouw. Een recent onderzoek wijst echter aan dat het gebouw als een enorme zonnewijzer werd gebruikt. Het zou precies zo zijn ontworpen dat de zon op keizer Hadrianus viel zodra hij het gebouw betrad.

Het Pantheon is een grote, ronde tempel met een centrale opening van 8,7 meter in diameter in het dak. Deze opening wordt de ‘oculus’ genoemd. Hierdoor schijnt de zon naar binnen, wat tevens de enige lichtbron van het gebouw is.

Giulio Magli, een historicus  gespecialiseerd in oude architectuur, en Robert Hannah, een professor van de Universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland, hebben recentelijk ontdekt dat op de nachtevening (de tijd wanneer zowel dag als nacht precies twaalf uur duren) in maart een zonnestraal precies door de oculus op de ingang van het Pantheon schijnt. De vorm en grootte van deze straal is bovendien exact gelijk, tot op de laatste centimeter, aan een halfronde stenen boog boven de ingang.

Dit dramatische effect zou door de Romeinen gezien worden als het verheffen van een keizer naar het rijk van de goden. Het licht zou een kosmologische bevestiging zijn van zijn goddelijke kracht zodra hij het gebouw betrad. Dit zou overeenkomen met de functie van Pantheon tijdens de Romeinse tijd: een ontvangsthal en een plek van aanbidding.

“De keizer zou zijn geïllumineerd net als door studiolampen,” aldus professor Magli. “De Romeinen geloofden dat de relatie tussen de keizer en de hemel het dichts bij elkaar lag tijdens de dag- en nachteveningen. Het zou een glorificatie zijn geweest van de macht van de keizer en Rome zelf.”

Oorspronkelijk stamt het Pantheon uit 27 v.Chr. Na  een grote brand die Rome teisterde in 80 na Chr. werd het echter verwoest. Jaren later pas werd het herbouwd op order van keizer Hadrianus, die leefde van 76 tot 138 na Chr. Vanaf de Renaissance werd het Pantheon gebruikt als begraafplaats voor vooraanstaande Italianen, waaronder Victor Emmanuel II, de eerste koning van het verenigd Italië, en kunstenaar Raphael Santi.

Bron: The Telegraph

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's