Geen foto

Paardachtigen ontstonden vier miljoen jaar geleden

Przewalskipaard. Beeld van Michael Gäbler via WikimediaUit onderzoek van het DNA van een prehistorisch paardenbot uit Canada is uitgewezen dat paardachtigen vier miljoen jaar geleden ontstonden. Dit is twee miljoen jaar eerder dan gedacht werd. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen naar aanleiding van de vondst van een fossiel in het noorden van Canada.

De vondst

Het bot werd gevonden in 2003 in een bevroren laag aarde in Canada. Hierdoor kon het DNA nog goed onderzocht worden en kwamen onderzoekers erachter dat het bot afkomstig is van een paardachtige die ongeveer 560.000 tot 780.000 jaar geleden leefde. De prehistorische paardachtigen bestonden waarschijnlijk uit ezels en zebra´s.

Het onderzoek

Bij het onderzoek werd er gekeken naar het genetische materiaal uit het collageen van het bot. Het DNA werd vervolgens vergeleken met DNA van vijf moderne paarden, een fossiel van een 43.000 jaar oud paard, een wild Przewalskipaard en een ezel. Volgens hoofdonderzoeker Ludovic Orlando is er met deze vondst een tijdsbarrière doorbroken, omdat ze nu meer informatie hebben over de evolutie van het paard.

Met de vondst van het paardenbot hebben wetenschappers nu bewijs dat er ongeveer 700.000 jaar geleden wilde paarden leefden in die omgeving. De vondst helpt onderzoekers om de populatie van wilde paarden in de loop der tijd te onderzoeken.

Bron: Nu.nl, Discovery News en International Business Times

Meer lezen
Tijdvakken
Landen