Geen foto

Overblijfselen middeleeuwse ridder gevonden onder parkeerplaats

Edinburgh, de vindplaats van de restenIn het oude centrum van het Schotse Edinburgh zijn tijdens opgravingen onder een voormalige parkeerplaats verscheidene middeleeuwse overblijfselen van personen aangetroffen. Daaronder bevond zich één van de meest opwindende archeologische ontdekkingen in de stad sinds lange tijd: het stoffelijk overschot van een 13e-eeuwse ridder.

De ontdekking werd gedaan bij de High School Yards in Edinburgh, door Schotse archeologen verbonden aan Headland Archeology. Eerder was al een rijkversierde zandstenen gedenksteen was blootgelegd. Daarop waren onder meer een gravure van het Golgotha-kruis en een sierlijk zwaard te zien, markeringen die erop wezen dat het bij het graf van een edelman hoorde. Na grondige graafwerkzaamheden troffen de archeologen vervolgens vlakbij het tablet het een tombe met het stoffelijk overschot van een volwassen man aan.

13e eeuw

Archeologen hebben reeds vastgesteld dat de gedenksteen dateert uit de 13e eeuw. De botten en tanden van het skelet zullen zo snel mogelijk worden onderworpen aan een grondige analyse, in de hoop er zo achter te komen waar de ridder vandaan kwam, wat hij consumeerde en wat de oorzaak van zijn dood was.

Ross Murray, onderzoeker voor het in Edinburgh gestationeerde Headland Archeology, was degene die op het stoffelijk overschot van de ridder stuitte. Murray had als student zijn opleiding gevolgd aan de archeologiefaculteit van de universiteit, die tot 2010 was gevestigd in een gebouw op de High School Yards. “Ik kende de geschiedenis van de High School Yards, maar ik had nooit verwacht juist op deze plek zo’n ongelooflijke ontdekking te doen,” aldus Murray.

Blackfriars Monastery

Edinburg in 1814Dankzij de bijzondere vondsten, van zowel de tombe van de ridder als ook de andere overblijfselen, is bovendien duidelijk geworden waar de Blackfriars Monastery exact was gesitueerd. Dit klooster was in 1230 gesticht door de Schotse koning Alexander II, maar werd verwoest tijdens de reformatie.

De High School Yards vormden al langere tijd een belangrijke archeologische site. Naast het Blackfriars Monastery stonden hier vroeger ook de 16e-eeuwse  Royal High School en de 18e-eeuwse Old High School. De parkeerplaats waaronder de recente vondst werd gedaan werd verwijderd om plaats te maken voor het Edinburg Centre for Carbon Innovation (ECCI) van de Universiteit van Edinburg. De vondst van de ridder volgde slechts een maand op de bekendmaking dat het skelet dat was aangetroffen onder een parkeerplaats in Leicester toebehoorde aan de Engelse koning Richard III.

Bron: Scotsman

Meer lezen
Tijdvakken