Geen foto

Overblijfselen hallen uit prehistorie gevonden in Engeland

Beeld door Philip Halling via Wikimedia.Archeologen van de Universiteit van Manchester hebben in de Engelse regio Herefordshire de resten van twee houten hallen gevonden. De gebouwen zijn waarschijnlijk bijna 6000 jaar oud en stammen daarmee uit het Neolithicum. De vondst is de eerste in zijn soort in heel Groot-Brittannië.

Gebouwen opzettelijk verbrand

Volgens de archeologen zijn de gebouwen gebruikt door een hele bevolkingsgroep en waren zij ongeveer zeventig en dertig meter lang. De gebouwen zijn opzettelijk verbrand en vervolgens begraven op de grafheuvels waar de archeologen ze ontdekt hebben. Van de grootste van de twee gebouwen zijn meer details overgebleven. Zo zijn in de enorme houten balken gaten te vinden waar het plafond aan bevestigd was en is er in het midden van de opgraving veel verbrand klei gevonden. De klei heeft volgens de onderzoekers gediend als buitenmuren van de langwerpige hal.

Vondst van grafkamer

In het kleinere gebouw hebben de archeologen de overblijfselen van een grafkamer gevonden. Volgens hoofdonderzoekers Julian Thomas en Keith Ray geeft de vondst belangrijke inzichten in het leven van de prehistorische mens, vooral omdat het verband tussen het huis en de grafkamer bij de opgraving sterker dan ooit naar voren komt.

De grafheuvel was bovendien een belangrijke plaats waar het prehistorische volk hun voorouders konden eren. Bij de vindplaats zijn namelijk ook voorwerpen gevonden die er op duiden dat 1000 jaar later de heuvel nog steeds gebruikt werd voor begrafenissen. Daarmee is de plaats van groot belang in het onderzoek naar de leefwijze van prehistorische volken in de omgeving van Herefordshire.

Bron: Past Horizons

Meer lezen
Tijdvakken