Geen foto

Oudste voorouder van de mens gevonden

De fossielen van de voorouder van de gewervelden zijn gevonden in Canada.In het Yoho Nationale Park in Canada zijn in een steengroeve de oudste resten van een prehistorische voorvader van de mens gevonden. Het gaat om een aalvormig wezen: de Pikaia gracilens. De fossiele overblijfselen zijn zo’n 505 miljoen jaar oud. 

In een stuk kleisteen vonden archeologen de oudste levensvormen tot dusver die een primitieve ruggengraat bezaten. Hiermee zijn het de voorvaders van de gewervelde dieren der aarde. Tot de gewervelde dieren behoren vissen, vogels, reptielen, amfibieën, zoogdieren en dus ook de mens. 

De gevonden wezens zijn zo’n vijf centimeter lang. Paleontoloog Charles Doolittle Walcott denkt dat het een prehistorische bloedzuiger of worm betreft. Omdat het aal-vormig beestje geen volledig ontwikkelde ruggengraat heeft, is het moeilijk de Pikaia gracilens in te delen in een categorie. Het dier had een klein hoofd met twee tentakels, een dunne rugvin en geen ogen. Door te wiegelen verplaatste het dier zich over de bodem van de zee.

Bron: The Telegraph

Meer lezen
Tijdvakken
Landen