Geen foto

Oudste kaart van Brabant gevonden en verkocht

In Breda vond iemand toevallig de oudste kaart van Brabant en omgeving.In Breda is de oudste landkaart van de Zuidelijke Nederlanden opgedoken. Op de illustratie uit 1557 staan verschillende Brabantse steden waaronder Bergen op Zoom en Den Bosch, maar ook veel Belgische plaatsen. De kaart is afgelopen week verkocht aan de Koninklijke Bibliotheek van Brussel, zo meldt Omroep Brabant.

Bredanaar Dieter Duncker van antiquariaat Plantijn ontdekte de bijzondere kaart in een kroniek, een geschiedkundig naslagwerk, uit 1586. Het document bleek verstopt te zitten achter een van de pagina’s. Na onderzoek door deskundigen van de Universiteitsbibliotheek Utrecht werd duidelijk dat het om de oudst bewaarde kaart van de Zuidelijke Nederlanden ging.

In de afgebeelde periode behoorden de lage landen tot het Spaanse rijk. Op de kaart is dan ook een ‘Spaensche Vlote’ op de Noordzee afgebeeld, naast een haringvloot. Verder staan de Zeeuwse eilanden, de Zuiderzee en de Ardennen erop. Er zijn oudere kaarten van deze regio bekend maar die bevatten slechts een deel van Brabant.

De kaart is interessant voor België omdat er veel Belgische steden op staan. Onder andere Brugge, Antwerpen, Brussel en Luik staan vermeld. De Koninklijke Bibliotheek in Brussel was dan ook blij dat de kaart dankzij een geldschieter aangeschaft kon worden. Ook de kroniek uit 1586 is gekocht. De instelling wil de documenten in de toekomst tentoonstellen.

De Bredase antiekhandelaar wilde aanvankelijk niet kwijt hoeveel de Koninklijke Bibliotheek voor de kaart betaald heeft, maar later maakte de Brusselse instelling dat zelf bekend: dertigduizend euro. 

Bron: Omroep Brabant

Meer lezen
Tijdvakken
Landen