Geen foto

Oudste Joodse gebedenboek ontdekt en gedateerd

Het oudste Joodse gebedenboek is ontdekt en gedateerd.Geleerden hebben na onderzoek een Joods gebedenboek gedateerd. Het artefact stamt uit de 9e eeuw en is daarmee de oudste Joodse tekst in haar soort. De voormalig oudste gebedsteksten zijn namelijk van de 12e en 13e eeuw. De vondst biedt belangrijke informatie over het religieuze leven van Joden in deze periode.

Het Joodse gebedenboek werd gekocht van een privéverzamelaar en werd door geleerden van het Green Scholars Initiative onderzocht. Aan het hoofd van het onderzoek stond Jerry Pattengale. Het boek bleek uit het jaar 840 te komen waarmee het 300 tot 400 jaar ouder is dan de tot nu toe oudst bekende gebedenboeken. Het equivalent van deze vondst is het christelijke Book of Common Prayer.

Tijdskloof

Het gebedenboek telt 50 pagina’s en is 4,3 centimeter lang en 4 centimeter breed. Het bevat Hebreeuwse teksten op perkament. Het boek bevat honderd Joodse zegeningen en bespreekt onderwerpen zoals het Einde der Tijden. De vondst geeft een beeld van de Joodse gemeenschap in de 9e eeuw en hoe men in het dagelijks leven religie uitte. Verder is het een zeer belangrijke vondst omdat het de tijdskloof dicht tussen de Dode Zeerollen  en de Joodse documenten uit de tiende eeuw. De Dode Zeerollen dateren van circa 250 voor Christus en 50 na Christus.

Green Scholars Intiative

Het Green Scholars Initiative is een project dat is opgestart door de familie Green die ook de eigenaar is van winkelketen Hobby Lobby. Bij het project onderzoeken geleerden documenten en artefacten uit de privécollectie van de familie. Het is de grootste privécollectie van Bijbelse teksten en artefacten en bevat meer dan 40.000 artikelen.

Het Joodse gebedenboek zal in een museum worden getoond. Dit nog naamloze museum zal in maart 2017 openen in Washington D.C.

Bron: Discovery News

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's