Oudste Friese boerderij gevonden

In Reahûs (FR) is mogelijk de oudste boerderij van het Friese type in het Noordzeegebied teruggevonden. Het houten bintwerk van de boerderij van Fam. Van der Hoff dateert uit 1595. ,,Het is de oudst bekende schuur van het Friese type in het hele Noordzeegebied tussen Frankrijk en het voormalige Oost-Duitsland", zo vertelt onderzoeker Borghaerts.

Eiken of grenen

Rond 1600 ging men voor de bouw van boerderijen over op grenen. Daarvoor gebruikte men eikenhout, maar dat werd rond die tijd schaars. Dat het dekbalkgebint en het onderste deel van het gestapelde spant juist van eikenhout zijn gemaakt, geeft aan dat de boerderij vóór 1600 moet zijn gemaakt. Alleen in de nok van de boerderij zit grenen. Het eiken bintwerk is bijzonder gaaf en geeft aan hoe duurzaam eikenhout is.

Houtmonsters van de boerderij

In samenwerking met de Duitse wetenschapper Erhard Pressler doet Borghaerts al geruime tijd onderzoek naar de ouderdom van de boerderijen in de Greidhoeke. Zo worden er houtmonsters van het bintwerk onderzocht. Aan de hand van de jaarringen kan de ouderdom van het hout worden vastgesteld.

Afbeelding door: Zingana Holz [CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) ,via commons.wikimedia.org/

www.frieschdagblad.nl

Meer lezen