Geen foto

Oudste bewijs van natuurramp veroorzaakt door mens

Natuurrampen werden in de bronstijd al door de mens veroorzaakt. Wetenschappers van de Goethe Universiteit van Frankfurt hebben bewijs gevonden dat het gefragmenteerde landschap van de oude vallei in het Oostenrijkse Montafon, een 39 kilometer lang dal, het resultaat is van door de mens veroorzaakte natuurrampen in de brons- en ijzertijd.

Volgens het onderzoeksteam onder leiding van archeoloog Rüdiger Krause hebben mensen die tussen 2.000 en 1.000 voor Christus in het gebied woonden dusdanig veel aan het landschap veranderd (mijnbouw, brandontginning) dat ze meerdere “ingrepen van de natuur” teweeg hebben gebracht.

Tijdens opgravingen in de gemeente Bartholomäberg het afgelopen seizoen zijn sporen gevonden van prehistorische nederzettingen in het gebied. Door de inzet van een bodemkunde-expert, een botanicus en een vegetatiehistoricus is er een realistische reconstructie van deze nederzettingen gemaakt, inclusief de veranderingen in het milieu die de mensen indertijd teweegbrachten.

Aardverschuivingen

Natuurrampen werden in de bronstijd al door de mens veroorzaakt. Zo is bekend geworden dat akkers verlaten werden ten gunste van het mijnen van erts, en dat deze mijnen later weer zijn dichtgegooid. Dat vormt tevens een belangrijke archeologische ontdekking, gezien het feit dat het interieur van deze mijnen goed bewaard is gebleven. Dat biedt een nieuw inzicht in de prehistorische mijnbouw.

Op basis van deze reconstructie konden de wetenschappers vaststellen dat de natuurrampen door mensen zijn veroorzaakt. Onder andere de nederzettingen zouden meerdere keren bedolven zijn door aardeverschuivingen. “We kunnen zonder enige twijfel vaststellen dat dergelijke natuurlijke catastrofes de gevolgen van menselijke activiteit waren,” aldus Krause. “Zelfs mensen uit de brons- en ijzertijd waren dus in staat hun natuurlijke omgeving uit te buiten met de beperkte technische mogelijkheden van die tijd.”

Bron: Universiteit van Goethe

Meer lezen