Ottomaanse oorlogskameel opgegraven in Oostenrijk

Tijdens opgravingen voorafgaand aan de bouw van een winkelcentrum in de Oostenrijkse stad Tulln stuitten archeologen bij toeval op een compleet zeventiende-eeuws kamelenskelet. Nooit eerder werd er een compleet kamelenskelet gevonden in Centraal-Europa.

Vondst in Tulln

Toen de archeologen het skelet ontdekten, waren zij in eerste instantie in de veronderstelling dat het een paarden- of koeienskelet betrof. Na verder onderzoek kwamen zij echter tot de conclusie dat zij te maken hadden met de overblijfselen van een zeventiende-eeuwse Ottomaanse kameel.

Herkomst van de kameel

Het Ottomaanse leger maakte veelvuldig gebruik van kamelen. De wetenschappers vermoeden dat de kameel in 1683 in Tulln terecht is gekomen na afloop van de Slag bij Wenen tussen het Ottomaanse en het Habsburgse leger. De botten vertonen sporen waaruit blijk dat het dier waarschijnlijk een harnas droeg en bereden werd.

Het dier was een hybride kameel; een mix tussen een vrouwelijke dromedaris en een mannelijke kameel. Deze mix werd in het Ottomaanse leger veel gebruikt, omdat de dieren groter waren dan hun beide ouders en eenvoudiger te temmen waren.  

Geruild of achtergelaten

Het kamelenskelet is midden in Tulln gevonden. Dit is opvallend, daar de Ottomaanse leger zich niet binnen de stadsmuren van de stad begeven heeft. Het is om die reden dat de archeologen vermoeden dat de kameel een ruilobject was, of dat het Ottomaanse leger het dier hebben achtergelaten. Omdat de kameel voor de inwoners van de Habsburgse stad geen inheems dier was, durfden zij het dier waarschijnlijk niet op te eten.

Bronnen:

- www.journals.plos.org
- www.bbc.com
- www.livescience.com

Afbeelding:

Publiek Domein, via wikimedia commons

Meer lezen