Opnieuw Romeinse dakpannen gevonden

Op het toekomstige terrein van de Rotterdamsebaan zijn veel Romeinse dakpannen gevonden. Eerder werd er al een bijzondere vondst gedaan nabij de Rotterdamsebaan. In de zomer van 1997 werden ruim veertig Romeinse dakpannen gevonden. Dit gebeurde tijdens de aanleg van bedrijventerrein Hoornwijck in Rijswijk. Nu er opgravingen plaatsvinden in het tracé van de Rotterdamsebaan blijkt de vondst van de dakpannen niet op zichzelf te staan.

Platte en halfronde dakpannen

In het weiland naast familiepark Drievliet vonden archeologen een vergelijkbare verzameling Romeinse dakpannen, niet ver van de Rijswijkse vindplaats. De onderzoekers troffen er zowel platte als halfronde dakpannen aan. De platte dakpannen (tegulae)werden tegen elkaar aangelegd, de halfronde( imbrices) bedekten de ruimte ertussen.

Belangrijk gebouw

Inmiddels zijn de archeologen op een derde hoeveelheid Romeinse dakpannen gestuit. Dit keer gaat het om honderden vergelijkbare dakpannen. De drie vindplaatsen suggereren dat ertussen een gebouw heeft gestaan met dakpannen. Aangezien vermoedelijk alleen de belangrijkste gebouwen met pannen bedekt werden kan het gaan om een villa, een tempel of een grote herberg.

www.denhaag.nl/

Afbeelding door: Hartmann Linge [CC BY SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/de/deed.en) ], via commons.wikimedia.org/

Meer lezen
Landen
Thema's