Opnieuw fossiel mosasaurus gevonden in Maastricht

Op zaterdag 18 april 2015 werd bekend gemaakt dat er in een kalksteengroeve in Maastricht opnieuw fossiele resten zijn gevonden van een mosasaurus. Er zijn al stukjes van de flippers blootgelegd. Volgens paleontoloog John Jagt, die betrokken is bij de opgraving, betekent dit dat ook de kop van het dier aanwezig is. De ontdekking werd gepresenteerd door middel van een 3D-animatie in de Onze Lieve Vrouwe kerk aldaar.

Mosasauriërs

Mosasauriërs, of maashagedissen, waren reusachtige hagedissen die perfect aangepast waren aan het leven in de zee. In totaal kennen we 5 soorten Mosasauriers. Het gaat om een uitgestorven zeereptiel dat leefde aan het eind van het dinosaurustijdperk, ongeveer 65 miljoen jaar geleden.
Er worden wel vaker losse botten van dit reptiel gevonden, een vondst van meerdere botten bij elkaar is erg zeldzaam.

Bezichtiging

In de tijd dat de mosasaurus leefde was het gebied rondom het huidige Maastricht een ondiepe zee. De skeletten van de zeereptielen bleven bewaard in het pakket kalk dat op de bodem lag. Al twee keer zijn in Maastricht dit soort fossielen gevonden. Deze Mosasauris is het hele jaar door te bewonderen in het Natuurhistorisch Museum, de Boquetplein 3, te Maastricht.

Museumweek

In het kader van de Museumweek (18 tot en met 26 april) worden in zeven Nederlandse steden zeven bijzondere kunstwerken uit museale collecties uitgelicht. Maastricht was de tweede stad die aan de beurt was.
Tot en met 26 april zal Nederland tijdens de Nationale Museumweek verrast worden door nog vijf nieuwe onthullingen van betekenisvolle museumschatten.

historiek.net/
nl.wikipedia.org/wiki/Mosasaurus

Meer lezen
Landen