Opknapbeurt Utrechts Schip toegankelijk voor bezoekers

Een unieke gebeurtenis! Het Utrechtse schip, soms ook wel Utrecht I genoemd, wordt opgeknapt. Tot en met 17 april krijgen bezoekers van het Centraal Museum de kans om hierbij aanwezig te zijn.
Het vrachtschip is een populair fenomeen en de schoonmaak daarvan een bijzondere gebeurtenis.

Restauratie

De opknapbeurt van het Utrechtse schip is een grote uitdaging voor de restauratoren. Het schip is zeer fragiel, de restauratoren mogen er niet tegen aan stoten. Het werk dat ze uitvoeren is zeer specialistisch. De opknapbeurt van het Utrechtse schip is dan ook een prachtige kans om dat vakmanschap in het echt te zien.

1000 jaar oud Utrechts schip

Het circa 1000 jaar oude vrachtschip werd op 5 december 1930 gevonden door gravende arbeiders in de stad Utrecht. Men dacht eerst met een Romeins vaartuig te maken te hebben, maar uiteindelijk bood jaarringonderzoek uitkomst. De bouw van het schip heeft plaatsgevonden tussen 997 en circa 1027. In die tijd was Utrecht met de handelswijk Stathe een belangrijke handelsplaats aan de rivier de Rijn en de Vecht. Een grote eik was uitgehold om als bodem van het schip te fungeren, waarna een opbouw van planken en balken werd geplaatst.

Conservering

Na de vondst werd het vrachtschip geconserveerd met creosoot ( een teerproduct)
en lijnzaadolie. Sinds 1936 wordt het Utrechtse schip tentoongesteld in het Centraal Museum in Utrecht waar het uitgroeide tot een van de belangrijkste publiekstrekkers.

Informatie

Locatie: In de kelder van het Centraal Museum | Data: 15 – 17 april | Openingstijden: 11:00 – 17:00 | Entree: gratis toegang voor de bezoekers van het museum

utrecht.nieuws.nl/
web.archive.org/web/

wikipedia.org

Meer lezen