Geen foto

Opgravingen Botermarkt in Haarlem leidt tot vondsten

Opgravingen op de Botermarkt in Haarlem hebben voor enkele vondsten gezorgd.Op de Botermarkt in Haarlem worden ondergrondse afvalcontainers geplaatst. Het archeologisch onderzoek dat vooraf aan de plaatsing wordt verricht, heeft inmiddels al zeventien skeletten blootgelegd. Afgelopen maandag werden er weer twee ontdekt.

Elk skelet dat gevonden is, ligt west-oost georiënteerd. Daarbij ligt het hoofd in westelijke richting en de voeten in oostelijke richting. Dit is een gewoonte uit het Christelijke geloof, naar aanleiding van de wederkomst van Christus vanuit het oosten. Veel skeletten die stammen uit de middeleeuwen zijn op dergelijke wijze begraven.

Een enkel skelet werd gevonden met een oost-west oriëntatie. Men denkt dat dit duidt op het graf van een priester. Priesters zouden namelijk andersom begraven worden zodat zij voor de gelovigen zouden staan zodra Christus zou herrijzen. Of dit daadwerkelijk het geval is, wordt nog onderzocht.

Van de zeventien gevonden skeletten was één van een kind. De archeologen denken dat de resten uit de 16e eeuw stammen. Ze zouden toebehoren aan de begraafplaats van het Gangolfkapel van het Oude Gasthuis. Dit Gasthuis stond aan de Botermarkt tot het werd vernield tijdens de grote stadsbrand in 1576.

Bron: Dichtbij.nl

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's