Opgraving van een 14e-eeuws huis in Nijmegen

In de oudste stad van Nederland zijn vorige week resten gevonden van een 14e-eeuws huis. Archeologen vonden de overblijfselen in Nijmegen vlak bij de Valkhofheuvel en noemen de vondst een puzzelstukje in de geschiedenis van Nijmegen.

Een huis met meerdere verdiepingen

Het huis dat gevonden is, is in de vroege 14e eeuw gebouwd, maar is na de bouw waarschijnlijk nog verbouwd. Archeologen hebben haardschouwen, muren en de vloer van het huis opgegraven. Er wordt vermoedt dat het huis meerdere verdiepingen heeft gehad. Bovendien is op de resten rode verf gevonden. Dit betekent dat het huis waarschijnlijk in bezit moet zijn geweest van een rijke familie: niet iedereen kon zomaar rode verf betalen. Er wordt gedacht dat het huis van de familie Van Heze geweest is. Deze familie bezat in het gebied percelen en een huis.

Nijmegen als Romeinse uitvalsbasis

In het gebied rondom de Valkhofheuvel is het stenen huis niet de enige bijzondere ontdekking die gedaan is. Zo is er eerder een Romeins monument ter ere van keizer Tiberius gevonden. Tijdens de Romeinse tijd werd Nijmegen voor de Romeinen een uitvalsbasis voor het leger dat naar het noorden wilde oprukken.

Bronnen

www.omroepgelderland.nl

www.omroepgelderland.nl

www2.nijmegen.nl

Afbeelding

Wikimedia Commons, ‘Novio Magum (1949)’, J. Blaeu

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's