Geen foto

Opgraving onthult functionele houten pijpsysteem

De stad Portland in de Amerikaanse staat Maine.Tijdens opgravingen in het Amerikaanse Portland is een afvoersysteem gemaakt van houten pijpen van voor de burgeroorlog in 1860 gevonden. Extra opmerkelijk is dat het systeem nog steeds water afvoert.

“Het werkte toen en het werkt nog steeds,” aldus Herb Adams, lokale historicus en voormalig vertegenwoordiger van de staat Maine. Hij was afgelopen vrijdag aanwezig bij de opgraving samen met enkele historische experts.

“Er is altijd al een lopende bron van vers water geweest die onder de kerk door ging. Die handgemaakte pijpen van hout vervoerde het water naar een waterreservoir ongeveer vier huizen verderop. De kerk verkocht dat water aan de Grand Trunk Railroad en aan de stad Portland voor vuurbestrijdings werkzaamheden.”

Naast het pijpsysteem vonden ze ook overblijfselen die aanduidden dat de kerk ook fungeerde als school rond het jaar 1800. Zo vonden ze potloden, knikkers en kinderspeelgoed. Deze worden gedocumenteerd en tentoongesteld in de kerk, wat uiteindelijk een cultureel centrum moet worden. De houten pijpen worden weer begraven zodat het zijn originele doel blijft dienen.

“Het is als het openen van een pagina van het levende verleden,” aldus Adams. “We kunnen echte dingen zien en voelen van mensen van 160 jaar geleden.”

Bron: The Portland Daily Sun

Meer lezen
Tijdvakken