opgraving Nistelrode

Opgraving Nistelrode legt eeuwenoud akkercomplex bloot

By Joop van Houdt (https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat) [Attribution], viaAan de rand van Nistelrode bij Oss verrijzen in 2018 nieuwbouwhuizen. In 2004 werd in de buurt al een grote bronsschat gevonden en in 2004 en 2012 bleek uit proefsleuvenonderzoek dat er veel archeologische rijkdom onder de grond zit. Daarom wordt er voordat de nieuwbouw begint eerst groot archeologisch onderzoek gedaan. Tijdens dit onderzoek is een eeuwenoud akkercomplex te voorschijn gekomen.

Eeuwenoud akkercomplex

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een team archeologen van archeologisch bureau VUhbs uit Amsterdam. Tot nu toe zijn de vondsten nog niet heel bijzonder vergeleken met de bronsschat. Wel ontstaat er een totaalbeeld van de ontwikkeling van een agrarisch akkercomplex van tien hectare. De archeologen troffen sporen aan van vijftig verdwenen boerderijtjes waarvan er twaalf meer dan 2000 jaar oud zijn. Verder zijn er scherven van Romeins aardewerk gevonden.

Bronsschat

De zeer bijzondere bronsschat die in 2004 werd gevonden bestaat uit ongeveer dertig bronzen schalen, schenkkannen en kandelaars uit de Romeinse tijd. Sommige voorwerpen zijn mooi versierd. De objecten zijn inmiddels allemaal gefotografeerd, getekend, geconserveerd, gerestaureerd en gedetermineerd. De schat is bijna 2000 jaar oud. Vanwege het belang van de vondst is het gebied door het Rijk van nationaal belang verklaard.

Bronnen: 

 

Meer lezen