Geen foto

Ontstaan Italiaanse stad gedateerd door vondst penissen

De Italiaanse stad Aosta is gedateerd met behulp van de vondst van twee penissenIn de Noord-Italiaanse stad Aosta is een 2000 jaar oude steen gevonden met daarin twee penissen gegraveerd. Deze vondst heeft ervoor gezorgd dat archeologen de stichting van de stad kunnen dateren. Het blijkt dat de stad onlosmakelijk verbonden is met de Romeinse keizer Augustus.

Archeoloog Stella Bertarione vond de 2.000 jaar oude steen tijdens opgravingen bij een van de torens in de stad en staat nog op zijn originele plek. Aan beide kanten van de steen is een penis afgebeeld  met daarbij een spade, ploeg en een steenbok.

Betekenis penissen

De spade en ploeg wijzen naar de loopgraven die gegraven werden in de Romeinse tijd om de omtrek van de stad vast te stellen. De archeologen vermoeden dat de penissen waarschijnlijk het doel hadden de stad te beschermen tegen kwaad van buitenaf. Daarnaast wijzen de uiteinden van beide penissen naar het zuidoosten, waar in de winter de zon op komt. Onderzoekers kwamen zo tot de conclusie dat de bouw van de stad Aosta moet zijn begonnen op 23 december, omdat op die dag de zon in de richting  waar de penissen naar toewijzen.

Keizer Augustus

Verdere datering kon worden gedaan door de steenbok. Dit was namelijk het persoonlijke embleem van de Romeinse keizer Augustus. Zijn sterrenbeeld was eigenlijk een weegschaal, maar hij koos voor de steenbok omdat het dier net zoals Augustus zelf voor vernieuwing stond. De archeologen vermoeden derhalve dat Aosta gebouwd is als een reflectie van keizer Augustus.

De steen is in de Middeleeuwen waarschijnlijk door een overstroming vast komen te zitten in de modder. Dit heeft ervoor gezorgd dat de steen verborgen en intact is gebleven, want de penissen zouden er in de Middeleeuwen waarschijnlijk af zijn gehaald. Dit soort tekens werden namelijk indertijd als ongepast beschouwd.

Bron: Discovery News

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's