Geen foto

Ontdekking in Wales mogelijk huis uit de steentijd

Mogelijk huis uit de steentijd gevonden in MonmouthArcheologen hebben in de omgeving van het Schotse plaatsje Monmouth de restanten van een huis van duizenden jaren oud gevonden. Zeker is dat de houten fundering minstens uit de bronstijd stamt, maar sommige experts vermoeden dat het bouwwerk mogelijk zelfs afkomstig is uit de steentijd. Het huis zou hiermee nog ouder kunnen zijn dan de Egyptische piramides.

De restanten van het huis werden ontdekt tijdens de aanleg van een nieuwe woonwijk in het Schotse plaatsje Monmount. Volgens gemeentearcheoloog Steven Clarke was de fundering van het gebouw ongeveer een meter breed en bestond het geheel uit hout. Hij vermoedt dat het huis ooit gebouwd is aan een meer, dat inmiddels al enkele duizenden jaren is opgedroogd.

“We denken dat het om een ‘langhuis’ gaat, dat ooit bewoond werd door een gezin. Maar het kan ook een centrale ontmoetingsplek voor de omwonenden zijn geweest. Eigenlijk weten we niet helemaal zeker wat het is, behalve dan een mysterie”, zo stelt Clarke. “Het moet de fundering voor iets zijn geweest, maar we hebben nog nooit zoiets dergelijks gevonden.”

Ook over de precieze datering van de restanten bestaat nog geen duidelijkheid. “We denken dat de resten minstens uit de bronstijd stammen, maar enkele van de door ons ingeroepen experts houden er zelfs rekening mee dat het geheel stamt uit de vroeg-Neolitische periode, ruim 6.500 jaar geleden. Als dat inderdaad het geval is, dan zou het huis veel ouder kunnen zijn dan de Egyptische piramides”, aldus Clarke. Het resultaat van de koolstofdatering van de resten zal pas later deze maand bekend worden.

Bron: BBC

Meer lezen
Tijdvakken