Leiden

Ongewoon brede, middeleeuwse muur in Leiden gevonden

LeidenDe gemeente Leiden is bezig met het plaatsen van ondergrondse afvalcontainers in de binnenstad. Dit biedt een uitzonderlijke kans voor de archeologen van Erfgoed Leiden en Omstreken, om meer te weten te komen over de ontstaansgeschiedenis van de stad.

Zware bakstenen muur

Al op een diepte van nog geen 50 cm. werd er op de hoek van de Papengracht en de Langebrug een muur zichtbaar. Het formaat van de baksteen doet vermoeden dat het hier gaat om een muur uit de 13e eeuw. Hij is ongewoon breed en zwaar uitgevoerd en roept daarom veel vragen op.

Barbaraklooster

Op historische plattegronden uit de 17e eeuw is op de plek van de Papengracht het ommuurde terrein te zien van het Barbaraklooster. Over de einddagen van dit kloosterterrein is veel bekend, maar over wanneer het klooster hier kwam tast men nog in het duister. De vraag is of de gevonden middeleeuwse muur bij het klooster hoort. Op de plek waar de muur werd teruggevonden, is op oude kaarten de kapel van het klooster te zien.

Raadsel

De muur dateert uit het einde van de 13e eeuw, maar pas in 1441 werd er toestemming gegeven voor de bouw van het klooster. Zijn de bakstenen hergebruikt bij de bouw van het klooster of heeft de kapel een oudere voorganger? Andere vondsten die onder de muur zijn gedaan geven de mogelijkheid om de datering van de muur beter vast te stellen.

Afbeelding stadswapen van Leiden, door: Theunkleingeld [CC BY SA3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ )], via commons.wikimedia.org

Meer lezen
Tijdvakken