Geen foto

Onderzoek naar historische Kogge uit IJssel

Er wordt onderzoek gedaan naar het scheepswrak dat in de IJssel is gevonden. Archeologisch onderzoek heeft vorig jaar een historisch scheepswrak aan het licht gebracht in de Beneden-IJssel bij Kampen. Op maandag 15 oktober is een vervolgonderzoek van start gegaan. Doel is om uit te wijzen of het daadwerkelijk om een kogge uit de 14e eeuw  gaat.

De overblijfselen van het scheepswrak werden begin 2011 gevonden door duikers tijdens een verkenning van de bodem met sonarapparatuur. Het schip heeft een omvang van twintig bij acht meter, één van de redenen dat men vermoedt dat het een complete kogge uit de 14e eeuw betreft. Blijkt dit inderdaad zo te zijn, dan is het een unieke vondst, gezien het feit dat een dergelijke kogge zelden wordt gevonden.

Een andere reden om te vermoeden dat het om een kogge gaat, is het feit dat de IJssel gedurende de Hanzetijd, die van de 13e tot en met de 15e eeuw duurde, een druk bevaren vaarweg was. De schepen vaarden veelvuldig tussen handelssteden, waaronder de Hanzestad Kampen. De overblijfselen hebben dus de potentie om nieuwe kennis over de periode te onthullen.

Bron: Rijkswaterstaat

Meer lezen
Tijdvakken
Landen