Nicole Klein and Torsten M. Scheyer via Wikipedia Commons

Onbekend zeedier ontdekt in fossiel uit Winterswijk

In de collectie van een fossielenverzamelaar zijn de resten van een tot nu toe onbekend zeedier ontdekt. De fossielen werden aan het eind van de jaren ’80 opgegraven in de steengroeve van Winterswijk en lagen lang opgeslagen in de privécollectie van de verzamelaar.

Privécollectie

Toen de verzamelaar zijn collectie overdroeg aan het Natuurhistorisch Museum Twentse Welle, kwam de collectie onder de aandacht van Duitse wetenschappers. Één van de fossielen bleek van een nog onbekend zeedier te zijn.  De onderzoekers noemden het dier Pararcus diepenbroeki, naar de vinder van het fossiel, Gerben Diepenbroek.

Winterswijk tijdens het trias

De Pararcus diepenbroeki was een placodont. Een zeedier dat tijdens het trias de zeebodem afsnuffelde op zoek naar zee-egels en  schelpdieren. In deze tijd, nog voor de tijd van de dinosauriërs, lag Nederland ter hoogte van de evenaar. Het logge, grote dier had een soort schildjes op zijn rug waarmee hij zich beschermde tegen roofdieren.

Warm kustgebied

Wat nu de omgeving van Winterswijk is, lag tijdens het trias in een warm kustgebied. Veel prehistorische dieren leefden in het gebied. Daardoor staat de steengroeve bij Winterswijk al lang bekend als vindplaats van grote fossielen. In 2013 werd er nog een voorouder van de pas ‘ontdekte é placodont gevonden.

Bronnen:

www.volkskrant.nl

www.app.pan.pl

Afbeelding:

Nicole Klein and Torsten M. Scheyer via Wikipedia Commons

Meer lezen
Tijdvakken
Landen