Geen foto

Omvangrijke archeologische ontdekking bij Buren

In het Gelderse plaatsje Buren zijn duizenden voorwerpen opgegraven.Onderzoekers die zijn verbonden aan onderzoeksbureau Arcadis hebben bij het Gelderse plaatsje Buren duizenden voorwerpen opgegraven. De omvangrijke vondst duidt op het bestaan van een oude nederzetting die tussen de 8e en de 10e eeuw fungeerde als een handelspost.

De eerste objecten werden aangetroffen tijdens de aanleg van een vistrapje aan de rivier de Korne. Vooronderzoek wees vervolgens uit dat zich rondom die plek mogelijk een grote hoeveelheid restanten van een oude nederzetting bevond. Op de vondst van meer dan 15.000 voorwerpen als munten, sieraden, maalstenen en potscherven was echter niet gerekend.

Archeoloog Timo van der Hoeven van Arcadis, die het onderzoek in opdracht van waterschap Rivierland uitvoerde, spreekt van een unieke vondst voor Nederlandse begrippen. Hij en de andere onderzoekers vermoeden dat de vroegere nederzetting de voorloper van Buren was. Vanwege toegenomen overstromingsgevaar trokken de bewoners ervan in de loop van de tijd naar een hoger gelegen gebied.

Bron: Omroep Gelderland

Meer lezen
Tijdvakken
Landen