Noodkreet om scheepswrakken te beschermen

Het Rijk moet meer doen aan het beschermen van scheepswrakken vinden de vijf kustprovincies. Ze hebben een brief geschreven aan minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De vijf kustprovincies vinden dat er een plan van aanpak moet komen. Hoe worden de gebieden met waardevolle wrakken geïnventariseerd en beschermd?

Handelsgeschiedenis

Er verdwijnt nu veel erfgoed, terwijl de scheepswrakken vol met informatie zitten over onze handelsgeschiedenis. De constante beweging van de Waddenzee is de grootste bedreiging voor het archeologisch erfgoed onder water. Zodra hout in aanraking komt met lucht wordt het aangetast. De stroming kan wijzigen door menselijk handelen zoals de aanleg van banken of visserij. Ook dit kan gevolgen hebben voor de scheepswrakken die daar in de buurt liggen.

Schatzoekers

Alle wrakken naar boven halen is onmogelijk, wel kunnen ze worden afgedekt zodat ze beschermd blijven en toegankelijk voor later onderzoek. Waar de wrakken liggen wordt zo veel mogelijk geheim gehouden, om bezoek van schatzoekers te voorkomen.

Bezuinigingen

Het Rijk heeft de afgelopen jaren flink bezuinigd op de leerstoel van maritieme archeologie. Ook al is in de wet geregeld dat de overheid de scheepswrakken moet beschermen, het is maar de vraag hoe de toekomst van deze scheepswrakken er uit ziet.

www.rtvnoord.nl/

Meer lezen