Geen foto

Nieuwste technologieën in het NewMediaLab in Allard Pierson Museum

Het Allard Pierson Museum in Amsterdam.Vanaf 15 april 2013 is in het NewMediaLab de applicatie  Etruscanning geïnstalleerd. Deze interactieve applicatie werd op 4 april 2013 zeer succesvol gelanceerd in het Museo Gregoriano Etrusco van de Vaticaanse Musea in Rome en is nu ook te zien en beleven in het Allard Pierson Museum in Amsterdam.

Etruscanning is een digitale 3D -reconstructie van een van de bekendste Etruskische graftombes, het Regolini-Galassi graf. In het NewMediaLab van het Allard Pierson Museum kunnen bezoekers een virtuele ontdekkingstocht door het graf maken. Door gebruik van sensortechnologie (kinect) is het voor bezoekers mogelijk om via natural interaction (het maken van arm- en handbewegingen) door het graf te navigeren.  Ook kan de bezoeker op die manier informatie opvragen over voorwerpen die in het graf aanwezig zijn. De informatie wordt in het Nederlands, Engels en Italiaans aangeboden.

NewMediaLab

Het NewMediaLab is volledig in het Allard Pierson Museum geïntegreerd en vrij toegankelijk voor het publiek. In de ruimte worden de nieuwste museale toepassingen en virtuele technologieën getest en geëvalueerd. Op deze manier biedt het de museumbezoeker de mogelijkheid om actief kennis te maken met de nieuwste virtuele technologieën. Dit gebeurt  in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (Mediastudies) en Vmust (Virtual Museum Transitional Network), een groot Europees samenwerkingsverband. 

Vmust

Het Allard Pierson Museum is lid van een Europees ‘Network of Excellence’ van achttien partners uit dertien verschillende landen. Binnen dit consortium, dat voornamelijk bestaat uit technische en commerciële partners, geeft het Allard Pierson leiding aan de vier deelnemende musea. Het ‘Network of Excellence’ zal de komende vier jaar meer inhoudelijke virtuele toepassingen ontwikkelen en zich daarbij focussen op interactiviteit en belevenis voor de bezoeker. Dit gebeurt aan de hand van een grondige evaluatie van bestaande online en on-site applicaties. Het doel is het opstellen van hedendaagse kwaliteitscriteria om te komen tot een keurmerk. In 2014 wordt het project afgesloten met een next generation virtual museum event waar de nieuwste standaard voor interactieve virtuele toepassingen zal worden getoond.

Belangrijke museale samenwerkingspartners zijn het Antiquities Museum (Bibliotheca Alexandrina), het Museo dei Fori Imperiali  in Rome en het National Museum of Bosnia & Herzegovina in Serajevo. Het Allard Pierson museum werkt in het NewMediaLab nauw samen met Mediastudies van de Universiteit van Amsterdam en Digitaal Erfgoed Nederland (DEN).

Aan dit Europees netwerk is ook een lokaal netwerk gekoppeld dat regelmatig bijeenkomsten organiseert en openstaat voor studenten, musea, bedrijven en onderzoekers. Bezoek daarvoor deze website.

Meer lezen
Landen