Geen foto

Nieuwe zwemmende dinosauriërsoort ontdekt

De schedel van een Acamptonectes densus.Paleontologen uit België en Groot-Brittannië zijn tot de conclusie gekomen dat ze een tot op heden onbekende dinosauriërsoort hebben ontdekt. De nieuwe soort, een dinosauriër die ruim 130 miljoen jaar geleden in de zee leefde, heeft de naam Acamptonectes densus (‘stijve zwemmer’) gekregen.

Het skelet van de zwemmende dinosauriër werd al in mei 2005 ontdekt bij wegwerkzaamheden in de buurt van de Duitse stad Braunschweig. Sindsdien zijn een aantal paleontologen uit Groot-Brittannië en België bezig geweest de resten te bestuderen. Alleen in het Britse Speeton werden al eerder, namelijk in 1958, resten gevonden van deze soort. Toen was echter nog niet bekend dat het ging om een nieuwe soort.

Het dier was in totaal ruim drie meter lang, had vele scherpe tanden en leek nog het meest op een dolfijn. "Hij kon de hals niet bewegen, maar moest als een pijl door het water zijn geschoten", aldus Ulrich Joger, directeur van het natuurhistorische museum in Braunschweig . Na lang onderzoek bleek het fossiel een nog onbekende soort die behoorde tot de orde van Ichthyosauriërs.

Revolutionair

De vondst zou mogelijk een revolutie kunnen betekenen in de paleontologie. "Lang ging de wetenschap ervan uit dat de Ichthyosauria - de prehistorische vis - op het einde van het Jura-tijdperk uitstierven", zo stelt Joger. "De jongste ontdekkingen tonen echter dat ze ook nog tijdens het Onderkrijt in de zeeën leefden. Een catastrofe, zoals tot nog toe werd aangenomen, kan dus niet plaatsgevonden hebben."

Bron: Gazet van Antwerpen

Meer lezen
Tijdvakken
Landen