Geen foto

Nieuwe mensensoort ontdekt in China

In China zijn resten gevonden van een tot nog toe onbekende mensensoort.Een team van onderzoekers heeft enkele fossielen gevonden van vier menselijke individuen in een grot in het zuidwesten van China. Onderzoek wijst uit dat de prehistorische mensachtigen een donkere huid hadden en een opmerkelijke combinatie van primitieve en moderne lichamelijke kenmerken. Vermoed wordt dat het om een nieuwe mensensoort gaat.

De individuen worden de ‘Red Deer Cave People’ genoemd, vernoemd naar de grot (Maludong) waarin ze gevonden werden. De resten uit de grot worden gedateerd op 14.500 tot 11.500 jaar geleden. Een bijzondere vondst, gezien het feit dat de enige resten van mensachtigen die tot nu toe in Oost-Azië zijn opgegraven en jonger zijn dan 100.000 jaar, van de moderne mens zijn.

Darren Curnoe, professor bij de School of Biological, Earth & Environmental Sciences aan de Universiteit van New South Wales, beweert dat het om een nieuw soort prehistorische mensen gaat. “De schedels zijn een ongewone mozaïek van primitieve, moderne en unieke kenmerken,” legt Curnoe uit. “We hebben nog nooit zoiets gezien.”

Unieke kenmerken

De individuen hadden ronde schedelholtes met vooruitstekende wenkbrauwrichels, platte en korte gezichten met een brede neus en brede kaken zonder kin. Volgens Curnoe waren de hersenen van gemiddelde grootte en leken de frontale kwabben erg modern in vergelijking met hun prehistorisch ogende pariëtale kwabben. Ook hadden ze grote kiezen en vermoeden de onderzoekers dat ze een donkere huid hadden omdat ze in een gebied leefde met veel zonlicht.

Curnoe vermoedt ook dat de mensensoort afzonderlijk leefden van de toen al bestaande moderne mens. De lichaamskenmerken zouden om die reden niet overgenomen zijn. Het is daarom mogelijk dat deze nieuwe mensensoort één van de eerste mensachtigen was die vanuit Afrika naar Azië migreerden. “Dit toont ons hoe gecompliceerd en hoe interessant de menselijke evolutie in Azië was aan het einde van de ijstijd,” aldus Curnoe.

Curnoe en zijn team trachten nu DNA te onttrekken aan de resten om nader onderzoek te doen. Kijk hier voor een reconstructie van de nieuwe mensensoort.

Bron: Discovery News

Meer lezen
Tijdvakken
Landen