Nieuwe Egyptische tatoeages aan het licht gebracht

Een 3.000 jaar oude mummie die werd gevonden in Egypte blijkt na onderzoek zwaar getatoeëerd te zijn. Hoewel er eerder mummies met strepen of stippen als tatoeages zijn gevonden, is deze vrouwelijke mummie de eerste vondst met nog volledig zichtbare symbolen.

 Vallei der Koningen

 Archeologen vonden het vrouwelijke torso zonder hoofd of armen bij Deir El-Medina, een eeuwenoud dorp dat in de Vallei der Koningen ligt. Hier zijn vele tombes van Egyptische farao’s gevonden, zoals de beroemde tombe van Toetanchamon. Het dorp diende waarschijnlijk als een woonplaats voor smeden en andere ambachtslieden, die werkten aan de tombes in de vallei.

Tatoeages

 De vrouwelijke mummie is onderzocht door bio-archeologe Anne Austin van de Stanford universiteit in de Verenigde Staten. Zij onderscheidde met behulp van infrarood licht meer dan dertig tatoeages op de vrouw. Sommige delen van de huid waren zo donker geworden door het mummificatie proces dat de tatoeages niet zichtbaar waren met het blote oog.

Symbolen

Tatoeages die werden gevonden op de mummies zijn onder andere een lotus in bloei op de heupen van de mummie, koeien op haar arm en bavianen op haar nek. Vooral opmerkelijk zijn de zogenaamde wadjet ogen die op verschillende plaatsen werden gevonden. Austin interpreteerde de wadjet ogen als mogelijke symbolen van bescherming tegen het kwaad.

Religieuze betekenis

Austin stelt bovendien dat door de omvang van de ontwerpen en de tijd die het plaatsen van de tatoeages daarom gekost moet hebben, ze meer betekenis hadden dan eenvoudige versiering. De meest logische conclusie lijkt te zijn dat de tatoeages een religieus doeleinde hadden, want de symbolen die zijn geïdentificeerd wijzen vooral naar de godin Hathor. Zij was onder andere de Egyptische godin van de muziek, het moederschap en de vruchtbaarheid.

Het eren van Hathor

De koeien tatoeages wijzen naar Hathor omdat zij in het oude Egypte werd geassocieerd met deze dieren. De symbolen op de keel en de armen kunnen bovendien zijn gezet om de vrouw een schok van magische kracht te geven tijdens het maken van muziek voor Hathor. Omdat het onderzoek erop wijst dat de vrouw gedurende haar leven steeds meer tatoeages liet bijzetten, denkt Austin dat dit wijst op het stijgen van haar religieuze status.

Toekomstig onderzoek

Hoewel dit pas de eerste Egyptische mummie is waarbij volledige symbolen op het lichaam zijn gevonden, denkt Austin dat de moderne technieken in de toekomst nog meer ontdekkingen op dit vlak gaan opleveren. Ze heeft zelf al drie andere getatoeëerde mummies gevonden bij Deir El-Medina. 

bronnen:

en.wikipedia.org, Hathor

archaeology.org, Egypt mummy tattoos

nature.com, Intricate animal and flower tattoos found on Egyptian mummy

afbeeldingen:

Die Arbeitersiedlung Deir el-Medina, via de.wikipedia.org

Hathor, ancient Egyptian goddess, en.wikipedia.org, Jeff Dahl

Egyptian mummy at the British museum, via commons.wikimedia.org 

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's