Geen foto

Nieuwe archeologische vondsten op Schotse Western Isles

Kisimul Castle op het eiland BarraOp de Schotse Western Isles hebben archeologen een aantal interessante nieuwe vondsten gedaan. Zo troffen zij restanten van prehistorisch aardewerk aan en werd er ook nog een mogelijk middeleeuws vissersdorpje ontdekt. De vondsten werden gedaan naar aanleiding van verscheidene tips van omwonenden.

De Western Isles of Buiten-Hebriden, een eilandengroep voor de westkust van Schotland, staan al heel lang bekend als een belangrijke bron van archeologische vondsten. Zo werden er op een van de eilanden in 1831 maar liefst 78 schaakstukken uit de twaalfde eeuw ontdekt. Ze bleken gemaakt van walrusivoor en kwamen uiteindelijk bekend te staan als de ‘Lewis Chessmen’. Enkele jaren geleden, in 2007, troffen archeologen er ook een aantal koperen munten uit de Oudheid aan. Deze vondst wierp nieuw licht op de verreikende invloed van het Romeinse rijk.

Onherbergzaam

Archeologisch onderzoek op de Western Isles wordt echter bemoeilijkt door de omvang en de onherbergzaamheid van de archipel. “Wij hebben als fulltime archeologen gewoon niet de tijd om de kustlijn dag in, dag uit te bestuderen”, aldus dr. Alex Hale, archeoloog van de Royal Commission of the Ancient and Historical Monuments of Schotland (RCAHMS). De onderzoekers van het project maakten daarom veelvuldig gebruik van informatie van omwonenden.

Lokale informatie

Dat dit een goede aanpak is, blijkt wel uit de meest recente vondsten op de eilandengroep. Zo werden de archeologen door een duiker gewezen op de aanwezigheid van vijfduizend jaar oud aardewerk op de bodem van een loch. Daarnaast informeerde een visser genaamd J.J. MacDonald de onderzoekers over de locatie van een mogelijk middeleeuws vissersdorpje op het eiland North Uist.

Tot slot zijn de medewerkers van het RCAHMS ook nog getipt over enkele complexe visnetten ten zuiden van het eiland South Uist. De archeologen zijn nu bezig met het in kaart brengen en bestuderen van alle vondsten.

Bron: BBC News

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's