Geen foto

Nieuw bewijs: 10.000 jaar oude jagers-verzamelaars VS

Nieuw bewijs: 10.000 jaar oude jagers-verzamelaars VSOp de bodem van het meer Huron, gelegen in de staat Michigan, hebben archeologen een mysterieuze houten paal gevonden. De ontdekking biedt aanwijzingen voor de verloren wereld van de Noord-Amerikaanse kariboe jagers, die 10.000 jaar geleden door het gebied zwierven.

Het meer bestond in die tijd nog niet. Vroeger liep er een heuvelrug. Wetenschappers denken dat dit het jachtgebied was van oeroude jagers. De nauwe passen zouden ideaal geweest zijn voor het jagen op wild (voornamelijk kariboes).

Ook vonden archeologen groepen van stenen, waarvan men denkt dat ze dienden als schuilplek voor een jager, om onverwachts te kunnen toeslaan op zijn prooi. Middels computersimulaties van de oorspronkelijke heuvelrug trachten de archeologen na te gaan waar ze het beste kunnen zoeken naar menselijke resten.

Één succesvolle vindplaats bleek in ieder geval de bodem van het Huron meer, 35 meter onder het wateroppervlak. Het twee meter lange stuk hout werd gedateerd tot 8.900 jaar oud. Antropoloog John O’Shea is enthousiast: ”Het lijkt erop dat we steeds dichterbij de jagers-verzamelaars komen”. Verder onderzoek in het gebied volgt.

Bron: Canada.com

Meer lezen
Tijdvakken