Geen foto

Negentiende-eeuws riool gevonden in Utrecht

Aanleg van een rioolbuisTijdens werkzaamheden voor de aanleg van een nieuw riool op het Paardenveld in Utrecht, hebben onderzoekers van bureau BAAC uit Den Bosch een negentiende-eeuws riool gevonden. Aanvankelijk werd nog gehoopt bij het uitgraven, dat het hier om overblijfselen van de Sint Corneliskapel zou gaan. Een kort onderzoek sloot dit echter uit.

Sint Corneliskapel

Van deze Sint Corneliskapel is maar weinig bekend. De Kapel staat op verschillende kaarten op deze plek afgebeeld, maar werd al in 1578 gesloopt. Volgens een kopergravure van Frans Hogenberg uit 1572, stond de kapel wel op de plek van de opgraving. Waarschijnlijker is het nu echter dat de kapel op de plek van de kaart van Jacob van Deventer uit 1569/70 heeft gestaan. Deze heeft hem verder naar het zuidwesten afgebeeld.

Onderzoek

Bouwhistorisch en archeologisch onderzoek toonde al snel aan dat het om een negentiende-eeuws riool ging dat uitkwam op de Singel. Het bouwpersoneel kon volgens een medewerker van BAAC wel lachen om het feit dat er al een riool lag op de plek waar het nieuwe riool moet worden aangelegd.

Halfopen rioolsysteem

Aangezien het riool uitkwam op de Singel kan wel verondersteld worden dat het riool nog aangelegd werd voordat men het, voor het eerst in Londen gebruikte, gesloten riool ontwikkelde. Ondanks dat hiervoor dus wel riolen werden aangelegd, boden deze nog onvoldoende bescherming tegen ziekten en andere ellende. In de negentiende eeuw kregen zelfs schepen door het smerige afval problemen om de steden te bereiken.

Bron: www.duic.nl

Meer lezen
Tijdvakken