Geen foto

Nederzetting en begraafcomplex aangetroffen in jungle Sumatra

Jungleweg in JambiArcheologen hebben resten gevonden van een eeuwenoude nederzetting en een begraafcomplex in het Merangin Geopark in het dorp Jambi op het Indonesische eiland Sumatra. De staat van de vondsten is nog onduidelijk.

“Tijdens opgravingen kwamen we ruïnes tegen van een oude nederzetting en een begraafcomplex,”aldus Yusuf Martun, coördinator van de archeologieafdeling van het Merangin Geopark. “De staat van de vondsten is onzeker, omdat ze in het midden van de jungle liggen.”

“De graven liggen niet naast elkaar op de noordzuid-as, zoals hedendaagse Moslimgraven,” aldus Yusuf.  De aangetroffen graven liggen oostwest of zuidoost-noordwest gericht. Sommige graven liggen onder een grafheuvel met stenen omheining.

Het is te vroeg om een exacte datering te geven, maar Yusuf schat dat de nederzetting uit het einde van de prehistorie stamt. Dorpelingen zeggen dat het de nederzetting is van hun voorouders die hier honderden jaren geleden als eerste kwamen wonen. De dorpsouderen zeggen dat eeuwenlang een verhaal de ronde gaat dat er een groot grafcomplex in de jungle ligt, waar de slachtoffers van een natuurramp liggen begraven. Ze konden niet zeggen wat voor een ramp dit geweest is, maar vermoedelijk gaat het om een overstroming of een aardbeving. “Dit gaan we onderzoeken,” aldus Yusuf.

Bron: The Jakarta Globe

Meer lezen
Tijdvakken