Geen foto

Necropolis in Kaukasus goudmijn voor archeologen

Diep in het Kaukasusgebergte hebben archeologen een soldatengraf ontdekt.In een necropolis diep in het Kaukasusgebergte hebben archeologen een 2000 jaar oud soldatengraf ontdekt, waarin zij naast het stoffelijk overschot van een mannelijke strijder eveneens gouden juwelen, talloze wapens en een ijzeren maliënkolder aantroffen. Het is niet de enige indrukwekkende vondst die in het gebied is gedaan. De necropolis blijkt een goudmijn voor archeologen te zijn.

Een team van archeologen, dat de bevindingen publiceerde in het tijdschrift Ancient Civilizations from Scythia to Siberia, deed deze vondst vlakbij het plaatsje Mezmay. Daar werd in 2004 de bijzondere archeologische site ontdekt. De necropolis was waarschijnlijk tussen de 3e eeuw voor Christus en de 2e eeuw na Christus in gebruik. Hoewel de ‘dodenstad’ sporen van plunderingen vertoont, bleek het ontdekte soldatengraf nog volledig intact. Het is lastig vast te stellen wie deze krijgsman was, maar de onderzoekers vermoeden dat het om een leidersfiguur ging.

Vondsten

Tussen zijn benen lag een aantal ijzeren zwaarden van verschillende grootte, evenals een gouden plaquette die was voorzien van een veelkleurige decoratie.  Ook twee van de zwaarden waren versierd met gouden ornamenten. De schede van een zwaard ter grootte van vijftig centimeter beschikte over een uniek gouden plakkaat, ingelegd met agaat. Het is de eerste keer dat een dergelijk kostbare, gouden wapenversiering is gevonden in dit deel van de wereld.

Vlakbij de laatste rustplaats van de soldaat werden overblijfselen van drie paarden en een varken opgegraven. Volgens Valentina Mordvintseva, onderzoekster aan het wetenschappelijk instituut voor archeologisch onderzoek van de Oekraïense Nationale Academie, waren deze dieren erg waardevol voor de oude barbaarse volken in de Kaukasus. Ze waren waarschijnlijk tijdens een ‘begrafenisfeest’ als blijk van waardering voor de overleden persoon begraven.

Bij de opgravingen in de necropolis zijn ook restanten van twee bronzen helmen aangetroffen. Eén van de meest spectaculaire vondsten betreft echter een rijkelijk versierde gouden fibula-broche met een ingelegd bergkristal, van ongeveer zes bij vijf centimeter.

Cultuur

De archeologen durven geen uitspraken te doen over de culturele herkomst van alle aangetroffen voorwerpen. In het betreffende gebied is nog te weinig archeologisch onderzoek verricht om ze aan een specifieke oude cultuur toe te kunnen wijzen. “De locatie in het hooggebergte was een plek waar mogelijk veel handelsroutes liepen, waardoor de lokale bevolking met veel Kaukasische volkeren, zoals Georgiërs en Armeniërs, in contact stond”, aldus Mordvintseva.

Op basis van de artefacten veronderstellen de archeologen dat de soldaat zo’n 2200 jaar geleden werd begraven. Dit was een periode waarin Azië veel gebruiken overnam van de Griekse cultuur. Ondanks dat hechtten de lokale bewoners veel waarde aan hun eigen culturele tradities, zo blijkt uit het onderzoek in de necropolis. Vooral het veelvuldige gebruik van goud getuigt van een specifieke voorliefde voor dit materiaal.

Bron: LiveScience

Meer lezen
Tijdvakken
Landen