Geen foto

Neanderthalers waren zorgzame ouders

Neanderthalers waren zorgzame ouders Aan de archeologiefaculteit van de Universiteit van York heeft een researchteam nieuwe inzichten verkregen over de kindertijd van de Neanderthalers. De onderzoekers geven aan dat de kinderen opgroeiden in kleine sociale gemeenschappen en hechte emotionele banden hadden met hun naaste omgeving.

Kindertijd Neanderthalers

Het onderzoeksteam van York breekt met de traditionele visie op de jeugd van de Neanderthalers als een periode die zwaar en moeilijk was. Deze visie is enkel gebaseerd op biologische bewijzen. Doctor Penny Spikins, leidinggevende aan het onderzoek, bestudeerde naast de biologische- ook de culturele en sociale bewijzen om zo meer kennis op te doen over de jonge Neanderthalers.

Begrafenis

Aanwijzingen over het ouderschap van de Neanderthalers werden onder andere gevonden bij de graven van kinderen. Zo lijkt er bij de kindergraven meer aandacht te zijn besteed aan de versieringen rond het graf dan bij de graven van volwassenen.

Traditionele visie

Neanderthalers leefden een geïsoleerd bestaan in kleine groepen, waardoor er sprake was van hechte verhoudingen. Spikins geeft aan dat het traditionele idee van de gevaarlijke en zware Neanderthaler kindertijd vaak gepaard ging met de overtuiging dat de opvoeding van de kinderen hardhandig was. Dit vindt Spikins echter te kort door de bocht, er is een onderscheid tussen een zware kindertijd en het leven in zware omstandigheden.

Bronnen

www.phys.org


Meer lezen
Tijdvakken