Geen foto

Neanderthalers hadden begravingsrituelen

Neandertal skull from La Chapelle aux Saints. Beeld door PLoSEen skelet van een Neanderthaler dat meer dan een eeuw geleden in een grot in Zuidwest Frankrijk is gevonden, is met opzet begraven. Dat is gebleken uit een dertien jaar durende analyse van het graf. Men dacht aanvankelijk dat Neanderthalers geen begravingsrituelen hadden. Nu blijkt echter dat de metgezellen van de Neanderthaler 50.000 jaar geleden moeite stopten in het begraven en beschermen van het lichaam van de dode.

Neanderthalergraf

De holte waar het skelet in gevonden is, is deels aangepast tot een graf. Ook zijn de botten goed bewaard gebleven: er zijn weinig tekenen van slijtage en breuken, anders dan de dierenbotten die op dezelfde plek gevonden zijn.

Onduidelijkheid

Dat Neanderthalers hun doden soms begroeven was al bekend, maar bij dit geval bestond er nog onduidelijkheid. Er was namelijk weinig informatie voor handen over de opgraving die in 1908 plaatsvond. De twee archeologen die het graf ontdekten gingen uit van een begravingsritueel, maar hadden hier indertijd geen bewijs voor. Er was toen immers maar weinig over begravingsrituelen van Neanderthalers bekend.

Onderzoek

In 1999 begon het nieuwe onderzoek dat duurde tot 2012. Paleontoloog William Rendu van de New York University leidde het onderzoek. Hij stelt vast dat Neanderthalers in sommige gevallen wel begravingsrituelen hadden.

Bron: news.nationalgeographic.com 

Meer lezen
Tijdvakken
Landen