Geen foto

Naam lezing over prehistorische hobbit verboden

De naam van een lezing is verboden door de eigenaars van The Hobbit. De Homo floresiensis is een uitgestorven mensensoort die maar één meter lang werd. De soort kreeg daardoor de bijnaam ‘hobbit’, naar Tolkiens verzonnen ras uit het gelijknamige boek. De titel van een lezing over de H. floresiensis is nu verboden door de eigenaars van de filmrechten van The Hobbit, die deze december in de bioscoop draait.

Dr. Brent Alloway, professor aan de universiteit van Victoria in Nieuw-Zeeland, heeft een gratis lezing gepland in november. Tijdens de lezing zullen professor Mike Morwood en Thomas Sutikna, beide archeologen die aanwezig waren bij de vondst van de H. floresiensis, vertellen over de mensensoort.

De lezing staat gepland op de dag van de première van de film The Hobbit en werd door Alloway dan ook The Other Hobbit genoemd. De titel van de lezing is echter verboden door eigenaars van de filmrechten van The Hobbit. De advocaat van de eigenaars vertelde Alloway dat “het niet mogelijk is voor zijn cliënt om algemeen gebruik van het trademark HOBBIT toe te staan”.

Alloway verbaast zich over dit verbod, gezien het feit dat “het woord ‘hobbit’ in het Oxford English Dictionary staat (en dus onderdeel van ons vocabulaire is), het woord veelvuldig in de pers wordt gebruikt en de term in fossiele context wordt gehanteerd in wetenschappelijke literatuur. De naam wordt op Wikipedia zelfs gebruikt bij de omschrijving van de H. floresiensis.”

De wetenschapper heeft echter toegegeven voor hem onbekend gebied te betreden, en heeft daarom de naam van de lezing veranderd naar A newly discovered species of Little People - unravelling the legend behind Homo floresiensis.

Homo floresiensis

Overblijfselen van deze mensensoort werden in 2003 gevonden op het Indonesische eiland Flores. De archeologen vonden onderdelen van negen individuele skeletten, waaronder één intacte schedel. De overblijfselen zijn sindsdien onderhevig geweest aan talloze onderzoeken en analyses, onder andere om te achterhalen of de soort een voorouder van de moderne mens is.

Vooral opmerkelijk is dat de H. floresiensis erg klein was (tot minder dan één meter lang) en pas vrij laat is uitgestorven. Er werden namelijk stenen werktuigen op de vindlocatie gevonden die dateren tot een periode tussen 94.000 tot 13.000 jaar geleden. Lees hier een uitgebreid artikel over de H. floresiensis.

Bron: Guardian
Beeld: Avandergeer via Wikipedia

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's