Mysterieuze trap in Magnuskerk Anloo

Het blijft een raadsel hoe het komt dat een trap bestaand uit Middeleeuwse veldkeien toegang kan geven tot een 18e-eeuwse grafkelder. Uit welke tijd dateert de mysterieuze trap? Het onderzoek in de Magnuskerk vindt plaats in verband met restauratiewerkzaamheden.
Onder de trap van veldkeien zijn sporen van baksteen gevonden. Aangezien mensen vanaf 1200 baksteen konden maken moet de trap na 1200 en voor 1750 zijn aangelegd. De trap gaat door de fundering van de huidige kerk heen.


Middeleeuwse veldkeien

Archeologen Kuno Koopstra en Pieter den Hengst hebben zich de afgelopen weken over het vraagstuk van de mysterieuze trap gebogen.
Koopstra: “Maar als de trap pas in 1750 is gebouwd blijft het raar dat het met zulke enorme veldkeien is gebeurd, in plaats van baksteen. Maar misschien wisten de bouwers van de kelder niet dat er een fundering van de kerk zit en kwamen ze die toen pas tegen. Om een trap aan te kunnen leggen moest een deel van de fundering worden afgebroken. Misschien dat toen besloten is de loodzware keien niet naar boven te tillen, maar opnieuw te gebruiken voor de trap.”


Het raadsel van de trap

De restauratiewerkzaamheden zijn inmiddels bijna klaar. Komt de trap uit de 18e eeuw of misschien toch uit de late Middeleeuwen? Liep de trap naar een ruimte die niet meer bestaat? En: lag er in die ruimte een deel van het dode lichaam van Magnus, de beschermheilige van de kerk? Volgens legendes zijn er delen van zijn lichaam bewaard in verschillende kerken, misschien ook in de Magnuskerk? Het verhaal van de kerk met zijn mysterieuze trap blijft voorlopig met raadsels omhuld.


http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/110304/Trap-naar-grafkelder-Magnuskerk-in-Anloo-blijft-archeologische-puzzel

Meer lezen
Landen