Geen foto

Mysterie omtrent dood Toetanchamon mogelijk ontrafelt

Sarcofaag van farao Toetanchamon.Britse wetenschappers denken het mysterie rond de dood van farao Toetanchamon te hebben opgelost. Er is een virtuele autopsie gedaan op het lichaam van de in 1323 voor Christus overleden farao. Wetenschappers vermoeden naar aanleiding hiervan dat de farao is gestorven na een ongeval met een strijdwagen. Toetanchamons dood is al jaren een mysterie.

Ongeluk met strijdwagen

Een team van Britse wetenschappers onder leiding van antropoloog Robert Connolly  van de Universiteit van Liverpool en forensisch archeoloog Matthew Ponting hebben een virtuele  autopsie op het lichaam van farao Toetanchamon gedaan. Uit deze autopsie blijkt dat hij zware verwondingen had aan de gehele linkerzijde van zijn lichaam. De wetenschappers vermoeden nu dat Toetanchamon zittend op zijn knieën is geraakt door een strijdwagen, waardoor zijn ribben en bekken braken en zijn hart verpletterd werd. Opvallend is namelijk dat Toetanchamon begraven is zonder hart, terwijl het normaal juist gebruikelijk was dat een farao met hart werd begraven.

Lichaam verbrand

In 1922 ontdekte archeoloog Howard Carter het graf van Toetanchamon en opperde hij dat het lichaam van de farao zou zijn verbrand. Ook deze theorie hebben Connolly en Ponting onderzocht door middel van analyse van een stuk huid van de farao. Hieruit blijkt dat het lichaam inderdaad verbrand is na zijn mummificatie. Door fouten tijdens het mummificatieproces is het lichaam in brand gevlogen toen het in de sarcofaag lag. De combinatie van zuurstof, linnen en balsemolie heeft de brand veroorzaakt.

Theorieën omtrent doodsoorzaak

Toetanchamon werd in 1333 voor Christus op 10-jarige leeftijd heerser van het Egyptische Rijk. In 1323 stierf de farao op 19-jarige leeftijd. Toetanchamon is nooit een noemenswaardige farao geweest maar werd vooral bekend doordat zijn graf een van de weinige niet geplunderde Egyptische koningsgraven was. Sindsdien is nooit met zekerheid vastgesteld waaraan Toetanchamon is overleden. Er zijn in het verleden al verschillende theorieën geweest. Zo zou hij gestorven zijn door erfelijke epilepsie. Een andere theorie stelt dat hij gestorven is aan de gevolgen van een gebroken been en malaria.

Bron: The Independent

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's